Oratorijski izlet na Plitvice

Na Plitvica smo boravili 19. i 20. ožujka 2020. godine. Kao što je i u najavi pisalo, to je bio duhovno- rekreativni izlet. Na izletu je bilo pedesetak oratorijanaca pod vodstvom don Ivana Alojzija Terzu i bogoslova Ivana Dvoračeka. Put smo započeli sa zajedničkom sveto misom, a prema Plitvicama smo krenuli u 10 sati, osobnim automobilima i kombijima. Put smo proveli u molitvi, pjevanju i razgovoru. Na putu prema Plitvicama smo se dva puta u zaustavljali : u Vodicama i u Zadru. Razgledali smo navedene  gradove i uživali u druženju. Vesela večer je bila trenutak i upoznavanja različitih grupa oratorija.

Drugi dan izleta smo započeli u 8  sati jutarnjom molitvom. Poslije doručka smo krenuli prema Plitvičkim jezerima gdje smo se divili Božjim djelima. Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modro zelenom vodom. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti. Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena. 2010-ih pojavilo su se nova dva, Sedamnaesto jezero i 18. jezero koja su nastala čovjekovim djelovanjem, no ona nisu ni čista ni estetski lijepa kao ostala. Posjet jezerima nas je ostavio zadivljene ljepotom naše Domovine i ovog posebnog kraja. Nakon ručka smo krenuli u Svetište hrvatskih mučenika. Tamo nam je upravitelj svetišta vlč. Josip Šimatović govorio o povijesti Hrvatske i o nesretnoj Krbavskoj bitci na kojoj je izginuo cvijet hrvatskog plemstva. Crkva hrvatskih mučenika je najveća crkva na Udbini i hrvatsko nacionalno svetište.

Zamišljena je kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskog naroda do ostvarenja svoje države i slobode. Idejni začetnik projekta bio je biskup mons. dr. Mile Bogović 2005. godine, a dovršena je 2010. godine. Crkva je svečano otvorena i blagoslovljena 11. rujna 2010. godine u nazočnosti oko 15 000 hodočasnika, a misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Svake druge subote u rujnu, odnosno od 2012. godine svake zadnje subote u kolovozu ovo mjesto posjeti mnoštvo vjernika, a uz središnje misno slavlje održava se i niz drugih vjerskih i kulturnih programa te veliki sajam. Nakon pozdrava krenuli smo prema Splitu i našem oratoriju.

Ovaj izlet nam je pomogao da narastemo duhovno i da poboljšamo zajedništvo. Zahvaljujući Gospodinu za mogućnost izleta u ovim zahtjevnim vremenima nadamo se da ćemo opet brzo prema Plitvicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*