Vazmeno trodnevlje mladih – Hod prema Uskrsu

Razmišljajući kako mladima približiti važnost Vazmenog trodnevlja, naši salezijanci su nam predložili poseban “hod” koji je okupio skupinu od dvadesetak mladih u oratoriju. Poštivajući epidemiološke mjere, zajedno smo proveli Veliki Četvrtak, Petak i Subotu i tako ,,hodali” prema Uskrsu.

Split, 020421. Crkva Marije Pomocnice Krscana na predjelu Kmanu – Uskrsnja prica o radu sa mladima. Foto: Sasa Buric / CROPIX

Prvi dan skupili smo se u 17 sati, smjestili u sobe i pripremali za obrede Velikog Četvrtka. Na Veliki Petak imali smo priliku ući dublje u Božju riječ, shvatiti zašto je važno na taj dan sjetiti se Muke Gospodnje i zahvaliti Mu što je sve to podnio za nas. Razmatrali smo što nam Gospodin poručuje i preispitivali svoje životne pozive. Župnik je održao predavanje o povijesnim činjenicama Isusova suđenja, pomogao nam shvatiti detalje tog događaja i kontekst u kojem se dogodio. Započeli smo devetnicu Božjem milosrđu i sudjelovali na križnom putu u župi. Nakraju dana, s novim pogledom na Isusovu muku, prisustvovali smo u obredima Velikog Petka. Na Veliku Subotu trebali smo, po rimskom običaju, obići sedam crkava grada, ali smo zbog kiše bili spriječeni. Razišli smo se nakon ručka, ali također vrlo brzo opet našli, navečer na Vazmenom bdijenju. Uz ozbiljnost kakvu ovi dani zahtijevaju, našlo se malo mjesta i za salezijansku radost i pokoju ‘bazu’.

Hod prema Uskrsu omogućio nam je da u zajedništvu i molitvi prođemo Vazmeno trodnevlje te da u istinskoj radosti s obitelji proslavimo Uskrs.

(Petra Vrljičak)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*