Slavlje Krizmi i Prve Svete Pričesti

U subotu, 17. i 24. travnja 2021., na svetim misama u 09.00 i 11.00 sati u našoj župnoj crkvi, u izvanrednim okolnostima pandemije coronavirusa, slavili smo primanje Sakramenta sv. Potvrde za sto pedeset krizmanika. Sakrament svete Potvrde ili krizme, zajedno s krštenjem i euharistijom  čini cjelinu kršćanske inicijacije.  Zbog toga je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Ovim sakramentom se potvrđuje vlastita vjera i pripadnost Crkvi, to je prijelaz u svijet odraslih. Krizmanici ovim sakramentom primaju Duha Svetoga. U crkvi održana je, unatoč otežanim i izvanrednim okolnostima, povodom toga, velika svečanost. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je župnik don Ivan, a koncelebrirali su don Božo Grbeš i don Nikola Zubović. Nakon pozdravnih riječi i službe riječi krizmatelj je propovijed uputio, uglavnom, krizmanicima, ali i roditeljima i kumovima. Nakon priznavanja svoje vjere odgovarajući na krizmateljeva pitanja, ovogodišnji krizmanici primili  su sakrament svete Potvrde.

Za primanje ovoga sakramenta krizmanici su se pripravljali kroz školski vjeronauk u raznim srednjim školama i kroz župnu katehezu u iznimno teškim uvjetima. Nije bilo lako organizirati nastavu, uskladiti sa svim drugim obvezama, imati termin za online nastavu i niz drugih poteškoća. Ali zato je tu bio Duh Sveti da pomogne i sve je uspješno završilo. Unatoč svemu krizmanici su vrlo savjesno pristupili ovomu zadatku i pokazali visok stupanj zrelosti. Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svim vjernicima koji su nazočili ovomu slavlju. Misna slavlja je uzveličali  Vis GLORIA i Zbor mladih. Slavlja su završena zajedničkim fotografiranjem i podjelom uspomena na sv. Potvrdu.

Prva svete pričest održana je u subotu 1. svibnja na misama u 9 i 11 sati. Ove godine prvu pričest je primilo pedeset i troje kandidata koje je preko godine spremala s. Bosiljka Halužan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*