Proslava blagdana sv. Dominika Savija

Župa Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu radosno je proslavila blagdan sv. Dominika Savija, jednog od najmlađih svetaca Katoličke Crkve. Svečano misno slavlje i blagoslov djece, trudnica i parova koji očekuju dijete te škapulara sv. Dominika Savija, u četvrtak 6. svibnja predvodio je župnik i voditelj oratorija don Ivan Terze. U koncelebraciji bili su don Božo Grbeš i don Nikola Zubović, SDB. Na misi koju je animirao zbor mladih Savio okupio se velik broj štovatelja sv. Dominika Savija, obitelji i brojna djeca.

„Danas slavimo jednog malenog dječaka, ali velikog sveca naše salezijanske obitelji. Sv. Dominik Savijo bio je najveća potvrda don Boscu da je ono što radi dobra stvar, da je njegov život posvećen djeci i delikventima, mladima na koji žive na rubu društva ima smisla“, kazao je don Ivan i okupljenima približio život tog sveca koji je preminuo u petnaestoj godini života.

U propovijedi je donio svjedočanstvo čudesnog ozdravljenja i rođenja malenog Dominika iz Italije. Pozvao je sve, a pogotovo djecu, da poput sv. Dominika Savija o dobroti i svetosti govore svojim prijateljima, posebno onima koji su se udaljili od Boga. „Don Bosco je i vama ostavio recept za svetost kojeg je slijedio i današnji mladi svetac. Budite radosni, činite dobro jedni drugima te redovito ispunjajte svoje svakodnevne dužnosti i molite“, zaključio je.

Prije nego je blagoslovio djecu, trudnice, parove koji očekuju dijete te škapulare don Ivan pojasnio je zašto je sv. Dominik Savio zaštitnik trudnica i sretnog porođaja. Šest mjeseci prije svoje smrti Dominik je osjetio da mora ići doma jer mu je majka bolesna i prolazi kroz tešku i rizičnu trudnoću. Kratko se zadržao u kući, zagrlio je svoju majku, stavio joj oko vrata svilenu tkaninu sličnu škapularu te ju poljubio. Majčino stanje se poboljšalo i rodila je zdravu djevojčicu, a Dominik je don Boscu pri povratku u oratorij rekao da mu je majka već ozdravila jer ju je Djevica Marija izliječila. Majka je taj škapular dala i drugim mladim mamicama, kada su bile u sličnom položaju. Sretan ishod su sve pripisivale uslišanoj molitvi, po kojoj je došlo nebesko posredovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*